top of page

Hundar från oss 

Tack till Ida Persson för fantastiska foton 

Dagen före julafton 2019 fick jag hem min bästa julklapp någonsin, Sessan, eller som det står i stamtavlan Kvarndalens Scarlett Princess.

Mamma var Ronja och pappa heter Svante, och från den kullen stannade 2 tikar kvar på kenneln - helsystrarna Saga (Kvarndalens Scarlett Love Dreams) och Ester (Kvarndalens Scarlett Sweet Honey), så föräldrakombinationen var en fullträff.

Jag har haft labradorer till och från sedan 1981, så valet av ras var självklart för mig. Jag ville ha en Dual Purpose Labrador Retriever-tik, och denna gång med målet att utbilda henne till assistanshund. Efter att ha väntat ut de värsta restriktionerna iom. Covid-19,så var vi i mars 2023 klara och Sessan och jag var certifierade som assistanshundekipage.

Min trygga, kloka, glada och kärleksfulla tjej är sedan dess min “Psykisk hälsa-hund”, och hjälper mig att hantera den stress offentliga miljöer och situationer innebär. Kraven för att få utbilda en hund till assistanshund är att den är fullt frisk, stabil och nyfiken, så det krävs att veterinärbesiktning, höft- och armbågsröntgen samt BPH är godkända innan processen påbörjas. Sedan testas hunden av den organisation som utbildar assistanshundar innan träningen sätter igång.

Alla dessa kontroller gick som en dans, för Sessan är “30 kilo ren kärlek” (eller 27 kg för att vara exakt). Hon älskar när vi tar fram tjänstetäcket och ger oss ut i världen och hon får jobba. Men hon är lika lycklig när vi sedan tar av den och hon åter blir en vild och glad labbetjej. Hon är min klippa i livet, och jag är tacksam för varje dag jag har henne hos mig. /Annika Rönnholm

bottom of page